Drevet mot Annika Dahlqvist (LCHF)

Socker/kolhydrater och osunda fröoljor orsakar en global pandemi av metabola sjukdomar med ca 40 miljoner förtida dödsfall/år (går åt mycket piller för att försöka hålla dessa sjukdomar stångna).

VoF och dess tidigare ordförande professor Dan Larhammar gav Annika Dahlqvist mobbingpriset ”Årets förvillare” med bl.a. motiveringen ”har under året uttalat sig på ett särskilt ovederhäftigt sätt om kopplingen mellan kost (LCHF) och sjukdom”.

Nu år 2022, så slår ”Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (ESB) fast att det finns ett tydligt samband mellan socker och ohälsa. Tillsatt socker och sockersötade drycker ökar risken för bland annat de metabola sjukdomarna fetma, typ 2-diabetes, höga blodfetter, högt blodtryck och karies. Ju mer tillsatt socker, desto större risk. Det är den slutliga bedömningen i en vetenskaplig genomgång av över 30.000 publikationer som den ”Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (EFSA)” gjort. Till detta skall läggas det faktumet att en cancer inte kan överleva utan socker. Otto Warburg fick Nobelpris 1931 för denna upptäckt.

ESB:s fastställande står också i bjärt kontrast till VoF:s tidigare ordförande och vetenskapshaverist Martin Rundkvist uttalande ”Men det betyder inte att sådan kost (LCHF) är bättre än de vanliga kostråden för diabetiker. Och det betyder inte att någon annan kategori av sjuka har nytta av LCHF. Och det betyder därtill inte att man går ner i vikt av LCHF”.

Det har sedermera också visat sig att sockerindustrin betalade forskare för att framhålla att det var fettet som gav fetma och hjärtkärlproblem – inte sockret. Dan Larhammar var en av dem som skrev under den av Coca-Cola och sockerindustrin penningstödda organisationen ”Swedish Nutrition Foundation (SNF)” rapport som bagatelliserade sockrets negativa påverkan. Den falska rapporten medförde förmodligen att ännu fler drabbades av sockersjuka/diabetes.

På VoF:s hemsida lovar man att naturligtvis backa och införa en rättelse ifall något fel har begåtts.  Men hittills har jag inte sett skymten av någon rättelse.

När skall du Dan Larhammar och VoF göra en pudel och be Annika Dahlquist om ursäkt?

Avslutar med ett Larhammar citatViljan och förmågan att erkänna och korrigera sina misstag är viktiga egenskaper inom vetenskaplig verksamhet. Och det är viktigt att göra detta medan det fortfarande är möjligt att backa, medan det fortfarande finns någon trovärdighet kvar att försvara”.

Läs mer om drevet här

Dela detta:

Comments are closed.